Klozet sifonları dört çeşit olmaktadır. Bunlardan en sık kullanılan iki tanesi gömme rezervuar ve klozet arkası sifondur. Diğer iki sifon olan klozet arkası asma sifon ve asma sifonlar ise git gide popülerliğini kaybetmeye başlamıştır.
Sifon Tamiri
Sifon tamiri yapabilmek için sifonun çalışma mantığını bilmek gerekir. Yukarıda saydığımız sifon çeşitlerinin hepsinde çalışma mantığı aynıdır. Sifonlarda sifon iç takımı olarak iki gruba ayrılır. Bunlar doldurma grubu ve boşaltma grubudur.
Doldurma grubu ve boşaltma grubunda bir sorun meydana geldiğinde sifonda aksaklıklar oluşur. Dikkatli bir gözlem yapılırsa meydana gelen sorunun hangi grupta olduğu tespit edilebilir.
Gömme rezervuar suyu kesmiyorsa doldurma grubuna ait bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu durum rezervuar iç takımı su kaçırıyor şekilde düşünülür ve boşaltma sorunu olarak sanılabilir. Ancak doldurma grubundaki musluk suyu kesmediği için klozet içine su akıtıyor veya sifon su akıtıyor şeklinde şikayetlere sebep olur.
Klozet Şamandırası Suyu Kesmiyor
Klozet şamandırası suyu kesmiyorsa, doldurma grubu sorunlarından biridir ve doldurma grubundaki parçalarda sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun için:
Tuvalet Kokusuna Çözüm Yolları
Tuvalet kokusu, evin tamamını etkileyen ve ilerleyen zamanlarda çekilmez bir hale gelen ciddi bir tesisat sorunudur. Tuvalet kokusunu, çamaşır suyu ve parfümle girmeye çalışmak geçici bir çözüm…
Detaylı bilgi için tıklayın
- Rezervuarın kapağı açılmalıdır. Rezervuar kapağı nasıl açılır? Şeklinde sorularda çok gelmektedir. Kısaca rezervuar kapağını nasıl açıldığını belirtelim. Klozet sifonun üstünde bulunan çekmeli veya baslı düğme saat yönünün tersine çevrilir ve düğme çıkarılır. Düğme çıkarıldıktan sonra rezervuar kapağı iki elle tutularak çıkarılır.
- Kapağı açtıktan sonra, klozet şamandırasının suyun üstünde olup olmadığı kontrol edilir.
- Klozet şamandırası iki sebepten dolayı suyun üstünde durmaz. Birincisi klozet şamandırası patlamış olabilir.
- Diğer sebep ise, klozet şamandırasının içine su girmiştir ve suyun ağırlığından dolayı suyun üstünde duramıyordur.
- Klozet şamandırası suyun üstünde kalmazsa, doldurma musluğunun su akıtmasını engelleyemez.
- Klozet şamandırası suyu kesmiyorsa veya sifon su kaçırıyor nasıl tamir ederim diye düşünüyorsanız, klozet şamandırasını değiştirmeniz gerekir.
- Rezervuar kapağını açtınız ve şamandırada bir sorun görmüyorsunuz ancak musluk su akıtmaya devam ediyor. Bu durumda klozet şamandırasının bağlı olduğu musluğu sökmeniz gerekir.
- Musluk ile klozet şamandırasının bağlı olduğu kısımda bir conta bulunur. Bu conta görevini yapmıyor olabilir. Bu durumda contanın değişmesi gerekir.
Sorunlara sebep olan parçaların tek tek değiştirilmesi yerine, doldurma grubunun tamamının değişmesi daha mantıklı bir çözüm olacaktır.
Sifon Tamiri ve Montajı
Doldurma grubu veya boşaltma grubunda sorun çıkması durumunda sifon tamiri yapılması gerekir veya tamamen değiştirilmesi daha pratik bir çözüm olacaktır.
- Rezervuarın altına baktığınızda 4 adet farklı boyutlarda delik görürsünüz.
- İki delik aynı boyuttadır. Bu delikler, sifonun klozete tutturulması için konulmuş deliklerdir. Bu deliklere vida yerleştirilir ve klozete tutturulur.
- Vidalar sifona takılırken, vidaların sifon içinde kalan kısımlarına conta takılması gerekir. Aksi halde vida deliklerinden klozet su kaçırıyor sorunu yaşarsınız.
- Vidaların klozete monte edilecek kısmına ise pul takılması gerekir.
- Contalar ve pullar sifona takıldıktan sonra somunları iyice sıkılır.
- Rezervuarın alt kısmındaki iki deliğe vidalar yerleştikten sonra geriye iki delik kalıyor. Tam ortada olan büyük deliğe, rezervuar boşaltma grubunun parçası yerleştirilir.
- Kalan son delik ise, rezervuarın ihtiyacı olan doldurma grubunun parçaları monte edilir.
- Tüm deliklere parçaları yerleştirildikten sonra, klozetin arkasında rezervuar için bir yer vardır o yerine oturtulur.
- Rezervuarın yerine iyice oturduğundan emin olduktan sonra vidalar sıkılır ve sifon sabitlenir.
- Sifona takılan doldurma grubunun aparatı, hortumla musluğa bağlanır. Böylece rezervuar kullanıma hazırdır.
Sık sorulan sorulardan biri “klozet şamandırası suyu kesmiyor” sorusudur. Klozet şamandırası suyu kesmiyorsa, yukarıda da belirtiğimiz gibi klozet şamandırası patlamış olabilir veya içine su dolmuş olabilir. Her iki durumda da suyu kesmez. Suyun kesilebilmesi için, klozet şamandırası suyun üstünde kalmalıdır.
Diğer bir sebep ise; klozet şamandıra ayarında sorun olabilir. Boşaltma grubunun en üstünde bir boru bulunur. Sifondaki suyun seviyesi, bu borunun birkaç santim altında olmalıdır. Eğer bu seviyede değilse klozet su seviyesi ayarlama yapılmalıdır.
Peki, klozet şamandıra ayarı nasıl yapılır?
Klozet su seviyesi ayarlaması şamandıra üstünde bulunan ayar vidası ile yapılabilir. Ayar vidası sıkılarak ya da gevşetilerek ayarlama yapılabilir.
Klozet Su Kaçırıyor
Klozet su kaçırıyorsa alttan su kaçırır. Bunun sebebi sifonun altındaki dört delikten en az birinden kaynaklanır.
Bu dört deliğe monte edilen parçaların, rezervuarın iç kısmında kalan tarafına conta takılır. Klozet su kaçırıyorsa bu contalar takılmamış olabilir. Bunu dışında, contalar suyun içinde durduğu için çürümüşte olabilir.
Bu durumda rezervuarı monte edildiği yerden söküp yeni conta takmalısınız.